ορθοδοντική

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ

Τις πρώτες μέρες μετά την τοποθέτηση των ακίνητων ορθοδοντικών συσκευών, είναι φυσιολογικό ο ασθενής να αισθάνεται μια δυσφορία στη στοματική κοιλότητα. Ελαφρύς πόνος είναι επίσης φυσιολογικός κατά τις πρώτες 2-4 μέρες.  Αν υπάρχουν εντονότερα προβλήματα θα σας συμβουλεύαμε να πάρετε ένα παυσίπονο (ότι παυσίπονο παίρνετε για πονοκέφάλους). Τα χείλη, η γλώσσα και τα μάγουλα είναι πιθανόν να ερεθιστούν, λόγω της επαφής και της τριβής τους με τα «σιδεράκια». Ο ερεθισμός παρέρχεται μετά το πολύ 1-2 εβδομάδες, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες περιοχές θα σκληρύνουν και θα σταματήσουν να είναι ευερέθιστες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε κερί ανακούφισης (θα σας δείξουμε πως να το χρησιμοποιείτε) έτσι ώστε να μετριάζεται ο μηχανικός ερεθισμός.

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το προσωπικό μας για να μπορέσουμε να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα σας.

Τα δόντια σας μετά τις πρώτες εβδομάδες μπορεί να τα αισθάνεστε λίγο “χαλαρά” και με μια ελαφρή κινητικότητανα. Αυτό είναι ακριβώς που πρέπει να συμβεί -να “χαλαρώσουν” δηλαδή τα δόντια- έτσι ώστε να μπορούν να μετακινηθούν στην κατάλληλη θέση.

 

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ

Οι παρακάτω τροφές είναι οι πιο “επικιίνδυνες” στο να προκαλεέσουν ξεκολλήματα στα „σιδεράκια‟, πράγμα που μπορεί να μεγαλώσει τη διάρκεια της Ορθοδοντικής θεραπείας και να προκαλέσει πιθανώς μικροτραυματισμό στη στοματική κοιλότητα:

  • Κολλώδεις τροφές: καραμέλες, τσίχλες, λου-κούμια
  • σκληρές τροφές: ποπ-κόρν, ξηροί καρποί κ.ά.
  • Σρόφιμα τα οποία δαγκώνονται ολόκληρα: όπως μήλα, καλαμπόκια, καρότα, τα οποία πρέπει να τεμαχίζονται σε μικρότερα κομμάτια

Απαγορεύεται το δάγκωμα ξένων σωμάτων, όπως στυλό, νύχια, μολύβια κ.ά.